fbpx

Professionele hulp van een man én een vrouw, elk met levenswijsheid, rijke relatie-ervaringen, opgeleid als dieptepsychologen – én… levenspartners!

Relatie herstellen, hervormen of verbreken…

Een relatieprobleem kan snel escaleren tot een relatiecrisis. Heftige emoties overspoelen verstandige gedachten van beiden en minimaliseren de kans op wijze beslissingen. Een neutrale derde partij kan in die omstandigheden uitkomst bieden, vooral als die partij levenswijsheid, persoonlijke relatie-ervaringen en een professionele opleiding in de dieptepsychologie inbrengt. En al helemaal als die derde partij een man én een vrouw zijn met dezelfde opleiding, die bovendien een liefdesrelatie met elkaar hebben…

Bij een crisis hoort een snelle interventie. Zoals bij een verkeersongeluk het traumateam op de eerste hulpafdeling paraat staat, zo kun je bij ons vrijwel altijd binnen drie dagen terecht – bij acute nood werken we ook buiten onze openingstijden om en kun je ’s avonds of zelfs in het weekend terecht.

Hele dag intern
Na succesvol ingrijpen van het trauma-team is het de beurt aan de professionals op de Intensive Care-afdeling. Onze Relatie-Intensive bestaat in eerste instantie uit wekelijks of tweewekelijks een hele dag en daarna dagdelen van 4 uur op ons terrein, met psychotherapeutische gesprekken en lichaamsgerichte (psycho-)traumatherapie.

Harmonieus en heftig
Wij hebben geen religieus of moreel vooringenomen standpunt over wat ‘het beste’ is: de relatie herstellen, een nieuwe vorm vinden of de relatie verbreken en ieder voor zich verder op het eigen levenspad. Het proces mag best harmonieus verlopen, maar we weten dat het er – net als een bevalling – ook heftig aan toe kan gaan. Das ook goed. Het is een proces. Wij vertrouwen het proces – en onze ervaring in het vlot laten verlopen van dat proces.

Onbewuste krachten
Wij richten onze aandacht niet direct op de relatie – dat kan niet want de relatie bestaat niet als zelfstandige entiteit. Het is geen ding en het is ook geen wezen. Het is een proces dat in de verbinding tussen twee mensen verloopt. Wij gaan er van uit dat het proces verstoord kan worden door onbewuste psychische factoren, zoals overtuigingen, oud zeer, verborgen verlangens, ongekende angsten en weggedrukte boosheid of teleurstelling. en meer. Ieder mens heeft in zijn of haar leven psychische deuken opgelopen, die nu storend kunnen werken op de relatie. Als de valt van de liefde fel brandt, zoals in de eerste jaren, dan gaan die onbewuste saboteurs in de vlammen op, maar als het vuur wat dooft, komt hun destructieve aard naar voren. Wij richten ons daarom juist op die verborgen, onbewuste verzetsgroepen in de psyche van de individuele partners. We werken dus meestal één op één en maar af en toe met z’n vieren. Het heeft geen enkele zin om communicatie-oefeningetjes te gaan doen als de onbewuste factoren niet in beeld zijn gebracht en uit de weg zijn geruimd…

Nazorg
Na de intensieve periode, waarin de tsunami van bittere emoties en harde woorden uitvloeit en terug naar zee stroomt, zetten we de begeleiding in een lagere frequentie voort, net zo lang tot jullie weer verder kunnen – in welke vorm dan ook, dat is – vanzelfsprekend – helemaal aan jullie. Meestal blijft het contact bestaan en komen stellen met enige regelmaat terug voor wat ‘nazorg’.