Marieke van Bakel MSc

Ik werk met veel plezier en een diep gevoel van vervulling aan de innerlijke mens. Het verlangen naar een intens en zinvol leven groeide met de jaren. Dat bracht mij op het pad van de klassieke jungiaanse dieptepsychologie.

Ik geloof in de helende werking van mensen die met elkaar omgaan vanuit de liefde, vanuit eenvoud en vanuit werkelijke aandacht en respect. Samen ontdekken wie je nou eigenlijk ten diepste bent. Anderen helpen begint bij jezelf kennen. Dan pas kun je in alle eenvoud de ander ontmoeten. Gewoon, van mens tot mens. Precies in het moment van die oprechte ontmoeting vindt natuurlijke herstel van je psychische balans plaats.

Psychisch trauma
Ik ben gespecialiseerd – en gepassioneerd – in de zorg voor gewonde zielen. Wanneer je emotioneel of mentaal gekwetst bent in je opvoeding of in een relatie, als je hulp nodig hebt om daarvan te herstellen en te helen, dan werken we daar samen aan, op de dieptepsychologische manier. Ik werk daarbij onder andere met actieve imaginatie (een vorm van EMDR), droomanalyse en reichiaanse lichaamsgerichte therapie, zodat je snel – én grondig – kunt herstellen.

Werken met de adem
Soms zijn emoties en oud zeer zó grondig verdrongen naar het onbewuste, dat je er met woorden of beelden niet meer bij kunt. Het kan dan zijn dat je (onder andere door middel van spierspanning) een fysieke muur ofwel blokkade om de pijnlijke herinneringen en gevoelens hebt gebouwd. Die blokkades ofwel ‘afweer’ leiden dan tot bijvoorbeeld chronische slapeloosheid, angsten en chronische somberheid en een gebrek aan levenslust, maar kunnen ook dwanghandelingen, woedeaanvallen en medisch onverklaarde lichamelijke klachten veroorzaken. Wij zetten dan een andere methode in: ‘reichiaans lichaamswerk’. Door een speciale manier van ademen kunnen oude emoties de ruimte krijgen om tot expressie te komen. We hebben daarmee jarenlange patronen van paniek en depressie – die wij met praten niet konden doorbreken – op heel zachte manier tóch opgelost. We hebben een heerlijke meditatieruimte, speciaal voor dit lichaamsgerichte deel van onze therapeutische hulp, maar ook voor het zingevende, meditatieve deel van onze begeleiding.

Mannelijke en vrouwelijke Kracht
Binnen Het Vierde Pad werken we samen, Jelmer en ik. We zijn niet alleen collega’s maar ook levenspartners. In onze gezamenlijk begeleiding combineren en integreren we de mannelijke en vrouwelijke kracht. Dat is voelbaar. Daar gaan zowel therapie als persoonlijke groei over – eigenlijk maken we daarin geen onderscheid. Innerlijke balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Tussen doen en laten gebeuren, tussen actie en acceptatie, tussen rechte rug en flexibiliteit. Tussen denken en voelen. Ik help je graag verder op je (Vierde) Pad naar Heelheid!

Tot gauw,

Marieke van Bakel