fbpx

Quetiapine veroorzaakt bij 1-10% van de gebruikers suïcidale gedachten – zo meldt de bijsluiter!!!

Waarom herstel zonder ‘psychoactieve’ pillen beter is

 

Wij werken principieel zonder benzodiazepinen, antidepressiva en antipsychotica. Als je dus al door je huisarts of de psychiater aan de pillen bent gezet, bijvoorbeeld vanwege angst, depressie, burnout, randpsychose, suïcidaliteit, automutulatie en meer, dan helpen we je op een rustige en verantwoorde manier af te bouwen, zodat je je weer jezelf gaat voelen. Als je met behoorlijk ernstige psychische klachten bij je huisarts of een psychiater komt, krijg je in 95% een recept mee voor een (of meer) psycho-actieve, breinveranderende pillen. Ze helpen behoorlijk goed op de korte termijn, maar na 50 jaar wereldwijde toepassing wordt steeds duidelijker dat de gevolgen op de lange termijn rampzalig kunnen zijn. Niet alleen kun je verslaafd raken, maar de pillen helpen meestal na een paar maanden niet tot nauwelijks meer en ze blijken bovendien precies datgene te versterken wat ze beloven te bestrijden.

Psychose komt terug

Depressies duren door de antidepressiva geen maanden, maar járen, angsten komen 3 tot 5 keer erger terug als je stopt met je benzodiazepine en wie voor een psychose een antipsychoticum inneemt, heeft ongeveer 5 keer zoveel kans dat de psychose terugkomt dan iemand die nooit pillen nam. Wie terugkerende perioden met psychotische klachten heeft, krijgt het uitzichtloze diagnose-stempel ‘schizofreen’. De levensverwachting van mensen die psycho-actieve medicatie slikken duidelijk lager – bij antipsychotica en schizofrenie leven gebruikers gemiddeld zelfs 25 jaar korter!

Alternatief: open dialogue

In Finland wordt al bijna 30 jaar gewerkt op een zoveel mogelijk medicijnvrije manier. Slechts 15% van de mensen in pittige psychische problemen, met name psychose, krijgt pillen. Ruim 85% van de mensen is op de lange termijn in staat tot een gewoon maatschappelijk leven. Geen uitkering, geen terugval met steeds kortere tussenpozen…

Het Vierde Pad: alternatieve begeleiding

Wij begeleiden al sinds 2003 mensen die van hun psycho-actieve medicijnen af willen en daarbij grote moeilijkheden ondervinden. Op basis van die ervaring begeleiden we je als je  door je huisarts aan de pillen bent gezet en er van af wilt omdat ze niet echt helpen of het probleem alleen maar erger hebben gemaakt. En we bieden al sinds 2003 alternatieve gesprekstherapeutische hulp bij angst, depressie, burnout, randpsychose, suïcidaliteit, automutulatie en meer – alles zonder pillen. In de nieuwe opzet bieden we nu 3-daagse opvang en begeleiding.