Marieke van Bakel en Jelmer van Nimwegen

Je bent op deze pagina gekomen via de lijst van ‘Het Verdwenen Zelf’. Wij maken deel uit van het netwerk van rond 25 coaches, therapeuten en psychologen, dat wordt geïnspireerd door de boeken van Iris Koops. Alle leden zijn door Iris zelf geselecteerd op basis van hun kennis en hun ervaring rond dit onderwerp. 

Marieke van Bakel

“Een relatie met een dominante of manipulatieve ouder of partner die weinig rekening houdt met wat jij vindt, voelt en wilt, kan schadelijk zijn. Herstellen van zo’n ervaring kost tijd, maar goede therapie kan die tijd verkorten. Je wilt natuurlijk niet langer lijden dan nodig is, maar net doen alsof het niet is gebeurd werkt nu eenmaal niet. Leven met een egocentrische ouder of partner veroorzaakt vaak psychische wonden en die wonden moeten helen om krachtig en evenwichtig  verder te kunnen met je leven…

“De Verkeerde in Therapie”
Ik studeerde af op een onderzoek naar de juiste therapie voor psychotrauma door een dominante, manipulatieve en weinig invoelende ouder of partner, met de titel: ‘De Verkeerde In Therapie’. Want zulke ik-gerichte mensen gaan vrijwel nooit in behandeling, maar mensen zijn of haar directe omgeving doen dat wel. Ze hebben ook echt hulp nodig, na de hoge psychische druk die op hen is uitgeoefend. Ik kan je helpen om daarvan te herstellen, de ervaring achter je te laten om daarna sterker verder te gaan. We gaan op zoek naar je talenten, naar wie je nu eigenlijk bent, naar je zelfvertrouwen, je zelfrespect en naar liefde voor jezelf. Dan pas word je beter – niet ‘weer helemaal de oude’, maar beter dan je was. Sterk. Zelfstandig. Liefdevol. Energiek. En… gelukkig.

Specialisaties
Naast hulp bij de reguliere emotionele en mentale klachten die alle psychologen behandelen, ben ik gespecialiseerd in de behandeling van psychotrauma

Mijn dieptepsychologische trauma-healing omvat onder meer EMDR, actieve imaginatie en lichaamsgericht (adem)therapie.”

——————————-

Jelmer van Nimwegen

“Net als bijna ieder invoelend en op aanpassen ingesteld mens (zoals jij vermoedelijk ook bent), kwam ik in mijn leven een aantal zeer egoïstische en dwingende personen tegen. Het kostte soms grote moeite om me aan de invloedssfeer van zulke mensen te ontworstelen. Het levert in elk geval een conflict op – openlijk of bedekt.

Emotionele brandwondenpatiënt 
In een relatie met dwingende of manipulatieve mensen loop je psychische wonden op die niet zomaar genezen. Een mens heeft de neiging om pijnlijke herinneringen weg te stoppen: niet meer aan denken, gebeurd is gebeurd en het verleden is afgesloten. Klaar d’r mee. Jammer genoeg werkt het niet zo in de psyche. Oude pijn die we bedekken veroorzaakt een ‘psychische infectie’, die kan leiden tot slapeloosheid en verdriet, woede- en angstaanvallen, somberheid en depressie. Het kan je overgevoelig maken voor kritiek, boze blikken of harde woorden. Je bent als het ware een emotionele brandwondenpatiënt: iedere aanraking doet pijn. Dat is het trauma dat we moeten gaan helen.

Gelukkig is er veel aan te doen. Door (jungiaanse) analyse kom je er achter wat je eigenlijk allemaal is overkomen, hoe dat verbonden is met je verleden en vooral: hoe je er mee verder kunt zonder dat het je leven verder verstoort. En – ook niet onbelangrijk – hoe je voorkomt dat je opnieuw in een dergelijke situatie terecht komt. Want zo’n dwingende of manipulatieve egoïst past op de een of andere manier precies op iets in jou. Daarmee is het niet jouw schuld, maar het helpt enorm als je een kleine verandering aanbrengt, die er voor zorgt dat je niet meer aansluit op zulke partners.