fbpx

Marieke van Bakel en Jelmer van Nimwegen

Je bent op deze pagina gekomen via de lijst van ‘Het Verdwenen Zelf’. Wij maken deel uit van het netwerk van rond 25 coaches, therapeuten en psychologen, dat wordt geïnspireerd door de boeken van Iris Koops. Alle leden zij door Iris zelf geselecteerd op basis van hun kennis over narcisme en hun ervaring als therapeut. 

Marieke van Bakel

“Ik had ruim 30 jaar een relatie met een (verborgen) narcistische man. Zijn gedrag kreeg pas een naam toen ik uit de relatie was. Herstellen van zo’n ervaring kost tijd, maar goede therapie kan die tijd verkorten. Je wilt natuurlijk niet langer lijden dan nodig is, maar net doen alsof het niet is gebeurd werkt nu eenmaal niet. Leven met een liefdeloze narcist, of het nu een van je ouders is of je partner: je raakt psychisch gewond en die wond moet helen om krachtig en evenwichtig  verder te kunnen…

“De Verkeerde in Therapie”
Ik studeerde af op een onderzoek naar de juiste therapie voor slachtoffers van narcistisch misbruik, met de titel: ‘De Verkeerde In Therapie’. Want mensen met sterk narcistische karaktertrekken gaat vrijwel nooit vrijwillig in behandeling, maar zijn of haar slachtoffers moeten dat wel. Die hebben écht hulp nodig, na de jarenlange psychische mishandeling. Ik weet uit ervaring waar je doorheen bent gegaan en ik kan je helpen om daarvan te herstellen, de ervaring achter je te laten om daarna sterker verder te gaan. We gaan op zoek naar je talenten, naar wie je nu eigenlijk bent, naar je zelfvertrouwen, je zelfrespect en naar liefde voor jezelf. Dan pas word je beter – niet ‘weer helemaal de oude’, maar beter dan je was. Sterk. Zelfstandig. Liefdevol. Energiek. En… gelukkig.

Specialisaties
Naast hulp bij de reguliere emotionele en mentale klachten die alle psychologen behandelen, ben ik gespecialiseerd in de behandeling van psychotrauma door psychische mishandeling, onder meer door een narcistische ouder, een ouder met psychische problematiek in het algemeen en/of een narcistische partner.
Bij trauma-healing maak ik onder meer gebruik van EMDR, actieve imaginatie en expressie.”

——————————-

Jelmer van Nimwegen

“Net als bijna ieder invoelend en op aanpassen ingesteld mens (zoals jij vermoedelijk ook bent), kwam ik in mijn leven een aantal zeer egoïstische en dwingende personen tegen. Het kost heel veel moeite om je uit de invloedssfeer van zulke mensen te ontworstelen. Dat levert áltijd een conflict op – openlijk of bedekt.

In de relatie loop je psychische wonden op die niet zomaar genezen. Een mens heeft de neiging om pijnlijke herinneringen weg te stoppen: niet meer aan denken, gebeurd is gebeurd en het verleden is afgesloten. Klaar d’r mee. Jammer genoeg werkt het niet zo in de psyche. Oude pijn die we bedekken veroorzaakt een ‘psychische infectie’, die kan leiden tot slapeloosheid en verdriet, woede- en angstaanvallen, somberheid en depressie. Het kan je overgevoelig maken voor kritiek, boze blikken of harde woorden. Je bent als het ware een emotionele brandwondenpatiënt: iedere aanraking doet pijn. Dat is het trauma dat we moeten gaan helen.

Gelukkig is er veel aan te doen. Door (jungiaanse) analyse kom je er achter wat je eigenlijk allemaal is overkomen, hoe dat verbonden is met je verleden en vooral: hoe je er mee verder kunt zonder dat het je leven verder verstoort. En – ook niet onbelangrijk – hoe je voorkomt dat je opnieuw in een dergelijke situatie terecht komt. Want zo’n dwingende of manipulatieve egoïst past op de een of andere manier precies op iets in jou. Daarmee is het niet jouw schuld, maar het helpt enorm als je een kleine verandering aanbrengt, die er voor zorgt dat je niet meer aansluit op zulke partners.

Als je nog in het proces van losmaken zit, kan ik je helpen bij de ontwikkeling van je strategie en je tactiek. Ik kan – als je dat wilt – meekijken en advies bieden als je communiceert met ‘je’ narcist. Marieke en ik spreken uit (veel) ervaring…