fbpx

Winnaar van het NTR TV-programma Project Rembrandt: schilderij over burnout onder studenten, gemaakt door Sebas. Let op de student rechts in het beeld, die op het punt staat de kaarsvlam uit te knijpen…

Suïcidaliteit / serieuze zelfmoordgedachten

Je situatie

Je wilt dood. Je leven is een hel en het lijkt je zó heerlijk om er niet meer te zijn… Eindelijk rust. Klaar d’r mee. Exit. Beter voor iedereen trouwens, want je bent iedereen alleen maar tot last. Wat zullen ze blij zijn. Misschien eerst even niet, maar daarna wordt hun leven alleen maar beter, zo zonder jou. Of ‘wat zullen ze een spijt hebben dat ze me niet serieus hebben genomen!’ – want zelfmoord kan ook wraak zijn… Maar hoe dan ook en om wat voor reden dan ook: je denkt er serieus over om een einde aan je leven te maken.

Onze visie

Het feit dat je onder dit kopje verder leest betekent dat er ook een deel in jou is dat wil blijven leven. Dat is altijd zo. We hebben een heel sterke overlevingsdrang. Een wil om te te leven. 100% van de mensen die een poging tot zelfdoding deden en daarin niet slaagden, vertelden dat ze, toen hun poging onomkeerbaar was, ze grote spijt kregen en nog probeerden om te stoppen. Wij kunnen niet voorkomen dat je jezelf dood maakt (dat kan niemand, ongeveer de helft van de ca. 1800 zelfmoorden (2018) gebeurt in GGZ-instellingen, een flink deel daarvan zelfs op de gesloten afdelingen van psychiatrische afdelingen!), maar we kunnen je wel helpen om het zielsdeel dat juist heel graag wil leven sterker wordt.

Levenslustig zielsdeel voeden en versterken

Als je dat levenslustige zielsdeel wilt voeden en versterken, als je wilt werken aan jezelf omdat je voelt dat je diep in je ziel helemáál niet dood wilt, kunnen wij je daarbij helpen. Als de gedachten nog heel sterk zijn kom je drie keer per week een dag naar de kliniek. Daar krijg je intensieve begeleiding op de fysieke, emotionele, mentale, sociale én spirituele aspecten van jezelf. Jezelf dood willen maken is nooit het gevolg van  maar één aspect van je leven.

De Helende Kring

Als je écht bang bent dat je jezelf op een dieptepunt in je somberheid en moedeloosheid dood zult maken, is het nodig om een vangnet te maken. We helpen dan twee of drie mensen uit je directe omgeving bij het vormen van een Helende Kring om jou heen. Die kunnen je op de tijden dat je niet in de kliniek bent, gezelschap houden. In het begin misschien vooral om je ‘in de gaten’ te houden, later om je te helpen het flakkerende vuurtje van je ziel weer te laten opvlammen.