‘Ik heb geleerd om weer naar mijn ziel te luisteren.”

vrouw, 23-25 jaar, universitair opgeleid, manager; depressie, suïcidale gedachten, randpsychose, depersonalisatie, derealisatie, slapeloosheid, na 7 weken opname PAAZ.

——————-

Mijn naam is Ymke, ik was 35 jaar toen ik bij Jelmer en Marieke aanklopte en dit is mijn verhaal. Ik was depressief, angstig en  suïcidaal en Het Vierde Pad heeft mij als enige goed geholpen om  door deze inktzwarte periode heen te komen.

Depressief, suïcidaal en randpsychotisch..
Na bijna een jaar van omzwervingen bij de huisarts, verschillende psychiaters, de GGZ en de Paaz hebben Jelmer en Marieke mij als enige echt goed geholpen met mijn zware depressie en angsten, door me de juiste inzichten te geven en me te zien als mens in plaats van heel zieke patiënt, waar ik ze ontzettend dankbaar voor ben. Ik deel hier graag mijn ervaringsverhaal.

Mijn hele leven ben ik al een gevoelig persoon geweest, maar ik had totdat ik vorig jaar instortte nog nooit last gehad van depressieve gevoelens. Begin van dat jaar zat ik in een hele commerciële en hectische baan die niet bij mij paste en ging mijn relatie na ruim 4 jaar uit. Kort daarna kreeg ik last van vreemde en voor mijzelf onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals trillen, slapeloosheid en paniekaanvallen. Omdat ik mezelf weer snel onder controle wilde krijgen en gewoon weer aan het werk wilde, meldde ik me bij de huisarts en vroeg hem om antidepressiva, in de hoop me weer rustiger te gaan voelen. In een consult van 5 minuten kreeg ik het recept mee naar huis. Ik was toen overigens niet depressief, maar vooral uitgeput door het werk en verdrietig om de break up.

Ingestort
Na de eerste pil geslikt te hebben kreeg ik diezelfde nacht een enorm angstaanjagende paniekaanval, waarbij ik bang was dat ik uit het raam zou springen en mezelf iets aandoen en ik kreeg last van zelfvervreemding (alsof ik mezelf van een afstandje bekeek, heel eng) en ik belde in paniek de crisisdienst. De dag erna ging ik gewoon naar mijn werk, maar stortte in en meldde me ziek nadat collega’s zagen dat ik niet helder uit mijn ogen keek. Ik besloot direct te stoppen met de medicatie, omdat ik het gevoel kreeg dat dit de rare klachten getriggerd had.

Zinloos werk
Diezelfde avond na het stoppen stortte ik in de hel: een inktzwarte depressie diende zich aan met onophoudelijke paniekaanvallen. Mijn hele leven flitste aan me voorbij, beelden van mijn beëindigde relatie, mijn zinloze werk en leven passeerden in een sneltreinvaart de revue. Het voelde bijna tegen een psychose aan, ik was mezelf volledig kwijt. Ook hielden mijn gedachten niet meer op en lukte het me daarna door de extreme somberheid niet meer om uit bed te komen, te douchen en te eten. Omdat de suïcidale gevoelens, angsten en zelfvervreemding te heftig werden en ik mezelf niet meer vertrouwde en mijn familieleden ook niet meer wisten wat ze moesten doen (ik had een hele sterke doodswens) meldde ik me aan bij de PAAZ (psychiatrische afdeling van een academisch ziekenhuis) voor een opname.

PAAZ
Na 3 maanden op de PAAZ kwam ik als een zombie uit de opname: ik kon niet meer bij mijn gevoel en voelde ik me totaal vervreemd. Dit gevoel was nog erger dan de depressie, alsof ik geen bestaansrecht had als mens. Ik was een zielig hoopje mens, van een hoogopgeleide, zelfstandige jonge vrouw die al jaren op zichzelf woonde naar weer compleet afhankelijk van mijn familie. Ook had ik enorm veel last van extreme haaruitval, wazig zicht, misselijkheid, hoofdpijn, geen eetlust meer, hartkloppingen en een hele slechte huid. Ook hield ik niet meer van mijn familie, ze leken eerder vage passanten en voelden aan als vreemden.

3x per week therapi
Na een zoektocht op Google kwam ik gelukkig bij Jelmer en Marieke terecht. zij namen – als eersten – mijn klachten serieus en hadden al jaren ervaring met mensen in mijn situatie. Ik belde hen op en kreeg Jelmer aan de telefoon – ik kreeg weer hoop door de rust die hij uitstraalde en zijn expertise. In 2 maanden en met intensieve therapie van 3 keer per week hebben zij me inzicht gegeven in de dieperliggende oorzaken van mijn depressie én mij weer in contact gebracht met mijn gevoel, dat door de opname diep was weggedoken in mijn ziel.  Daardoor kreeg ik mijn menselijkheid weer terug. Ook begon ik me steeds gezonder te voelen en verdwenen de lichamelijke klachten. Waar ik in het ziekenhuis behandeld werd als een heel ziek iemand, waar mijn hooggevoeligheid niet serieus werd genomen en er vooral vanuit diagnoses werd gesproken, maakte Jelmer me duidelijk dat ik niet gek was en had hij echt aandacht voor me, van mens tot mens. Met MArieke deed ik reichiaans ademwerk, heel fijn, het is helen zonder heel veel praten, het gaat vanzelf. Met Marieke deed ik ook actieve imaginatie, waardoor complex trauma geleidelijk oploste. 

Nieuw pad
Na de ergste crisis heb ik verder therapie gevolgd, waarmee ik een totaal andere kijk op depressie kreeg, namelijk dat het geen ziekte is, maar een oplossing voor ziekmakende omstandigheden in je leven, zoals een uitputtende baan die niet bij je past, een slechte relatie en in alle opzichten willen voldoen aan het perfecte plaatje dat de mensen om mij heen maakten, maar dat ook ik in mijn hoofd had. Ik ben nu een jaar verder en heb dankzij hen zoveel over mezelf geleerd en ben bezig om een nieuw pad voor mezelf uit te stippelen, dat echt past bij mijn waarden. Dat vind ik persoonlijk heel interessant aan de dieptepsychologie, de methode die Het Vierde Pad toepast. Je kijkt echt naar onderliggende zaken en wie je bent als persoon, niet alleen maar naar gedachten, zoals in de cognitieve gedragstherapie (deze kun je naar mijn idee ook niet positief houden als je zo diep in je depressie zit, ze nemen het als het ware van je over).

Uit het dal
Tijdens de therapie voelde ik mijn donkere gevoel vaak opklaren, heel bijzonder. Jelmer heeft me weer perspectief gegeven om wat van het leven te maken en daar ben ik hem enorm dankbaar voor. Jelmer en Marieke luisteren echt heel goed en ze zijn enorm kundige psychologen die niks vreemd vinden. Jelmer leert je relativeren, zelfs wanneer je in totale paniek bent en geeft je de juiste inzichten die je nodig hebt om weer uit het dal te klimmen, zaken waar je zelf blind voor bent. Met Marieke ontdekte ik dat mijn ziel heeft geprotesteerd tegen heel veel dingen die niet goed liepen in mijn leven en dat ik nu weer naar mijn ziel, naar mijn gevoel en intuïtie moet gaan luisteren. Ik ben ontzettend dankbaar voor de therapie die ik heb mogen volgen bij hen en het vertrouwen wat zij mij hebben gegeven in een zwarte periode. Ik kan het iedereen aanraden die hulp nodig heeft in een hele moeilijke tijd.