Reichiaans ademwerk doorbreekt blokkades en maakt je vrij!

Je lichaam reageert op intensieve stress door zogenaamde blokkades. In plotselinge angst zet je je adem vast, om de verbinding met je gevoel (angst/woede/pijn) te verbreken. Dat is in het moment een hele goede oplossing, maar als dat later niet meer in beweging wordt gebracht, blijft een deel van je natuurlijke Wezen geblokkeerd. Door een aangehouden, diepe en verbonden ademhaling herstel je de verbinding met je gevoel en kan je levensenergie weer gaan stromen.

Oude pijn lost op – zonder praten!
Angst en verdriet verdwijnen in het ‘niets’ (lossen op in het onbewuste) en opgekropte frustraties vinden een heilzaam kanaal naar buiten. We werken in onze praktijk dus met het lichaam, met de ziel en met de geest, met hoofd, hart en handen, met Waarheid, Liefde en Kracht. In lichaamswerk vind je jezelf terug zonder praten. Je herstelt de verloren eenheid, door zuiver ademen.

Al 100 jaar effectief
Reichiaanse ademhaling is al meer dan 100 jaar een bewezen heilzame methode. Het werkt – ook voor jou.

Wilhelm Reich  was een leerling van Freud ontdekte zeventig jaar geleden dat het lichaam een informatiebron en ingang kan zijn voor psychotherapie. Reich was een leerling van Freud. Hij bewonderde het gedachtengoed van zijn meester, maar miste het lichamelijke aspect in zijn werk. Freud ging ervan uit dat je met praten over je problemen heen kunt komen. Reich zag dat je jaren kunt praten en daarmee niets oplost. Daarom ging hij zich meer richten op de verdringing van emoties en gevoelens en de stoornissen die hierdoor ontstaan. Zo ontdekte hij dat verdrongen emotionele gebeurtenissen in het lichaam liggen opgeslagen.

Reich slaagde er in de samenhang te zien tussen bepaalde chronisch gespannen spiergroepen en bepaalde onderdrukte gevoelens, hij noemde het lichamelijk resultaat van deze verdringing ‘spierpantsers’. Hij zag dat chronische spierspanningen in het lichaam ons als het ware met een pantser beschermen tegen emotionele gebeurtenissen zoals angst, pijn en verdriet.

Die chronische spierspanningen vormen blokkades in de stroming van onze levensenergie. Door die blokkades wordt de vrije en natuurlijke adembeweging geblokkeerd. Zo ontstaat een adempatroon alsof er constant stress is. Reich ontwikkelde ook een karaktertheorie gebaseerd op eerder werk van Freud waarbij niet alleen de mind maar ook het lichaam werd betrokken. Hij nam waar dat bepaalde karakterstructuren zich ook lichamelijk uitdrukte zoals in de bouw van iemands lichaam, maar ook in de motoriek en expressie.