Adem-healing

Reichiaanse adem-healing is een vorm van lichaamsgerichte therapie. Het woordenloze lichaam komt vaak niet aan bod in westerse psychotherapie, maar in de adem-healing krijgt het lichaam de kans om van zich te laten horen. Omdat trauma zich in ons (onbewuste) lichaam vastzet, is de diepste pijn buiten bereik van denken en het spreken. Daar kunnen we alleen bij via lichaamsgericht werk; adem-healing is dan een zachte methode om datgene wat vast zit, weer vrij te maken…

Spierblokkades
Je lichaam reageert op intense spanningen met afweer, waaronder fysieke blokkades ofwel ‘spierpantsers’. Bij angst adem je diep in en dan houd je de adem vast, waarmee je de verbinding met je gevoel (angst/woede/pijn) verbreekt. Dat is binnen die situatie een effectieve oplossing, maar als je gevoel later niet meer in beweging komt, als je emotie niet tot expressie komt, blijft het als ‘oude pijn’ ergens in je lichaam vastzitten. Een doorgaande, verdiepte en verbonden ademhaling herstelt de verbinding met je gevoel, de afgeweerde emotie komt alsnog tot expressie en je levensenergie kan weer vrijer stromen.

Oude pijn verzachten zonder praten
Angst, verdriet en opgekropte frustraties vinden door reichiaans ademen een heilzaam, dus helend, kanaal naar buiten. In deze vorm van lichaamswerk vind je onderdrukte delen van jezelf terug. Je werkt zo aan herstel van je verloren eenheid, door bewust ademen en de oude emoties te doorvoelen. Niet alleen het verstand, de cognitie, maar ook het lichaam is een rijke  informatiebron bij herstel van je psychische balans. Freud ging er van uit dat je met ‘alleen maar’ praten en denken je problemen kunt overwinnen. Reich zag echter in dat zelfs jarenlang praten niet álles oplost. Daarom richtte hij zijn aandacht op de verdringing van emoties en gevoelens en de stoornissen die hierdoor ontstaan. Daarbij ontdekte hij dat weggedrukte emotionele gebeurtenissen in het lichaam vastgezet kunnen zijn.

Expressie van geblokkeerde emoties
Er werd samenhang ontdekt tussen bepaalde chronisch gespannen spiergroepen en bepaalde onderdrukte gevoelens, het lichamelijk resultaat van deze verdringing werd ‘spierpantsers’ genoemd. De chronische spierspanningen in het lichaam proberen ons als het ware met een pantser te beschermen tegen emoties als angst, pijn, woede, eenzaamheid, somberheid, verdriet etc. Die chronische spierspanningen verstoren de natuurlijk stroming van onze levensenergie. De vrije en natuurlijke adembeweging wordt deels geblokkeerd. Zo ontstaat een adempatroon alsof er constant stress is. Wie dan bewust dóór de weerstand heen ademt, brengt de verdrongen emoties alsnog tot expressie. En dat maakt dat de levensenergie weer vrijer kan gaan stromen…