fbpx

Individuele gesprekken: dieptepsychologische therapie

Individuele therapie

Psychotherapeutische gesprekken

Als je individuele therapie wilt, dus één-op-één wilt werken aan je psychisch herstel: ook dát kan bij Het Vierde Pad. In de individuele gesprekken werken we – net als in de groepsbegeleiding – vanuit een holistisch perspectief. We kijken dus naar jou als totaal, als een geheel – niet alleen maar naar wat fout gaat in je denken of in je gedrag. Dat zijn slechts de symptomen. En alleen maar symptomen wegduwen in het Onbewuste – daar zijn wij geen voorstander van. Dan komt het later altijd weer terug, vaak in een andere vorm. Nee, je hebt een lichaam, emoties, gedachten, sociale relaties en er is een niet-materieel ofwel spiritueel aspect in jou. Alles doet mee en in goede therapie hoort dus ook alles aan bod te komen, anders ontstaat er gewoon weer een nieuwe  onbalans, met nieuwe symptomen. Dat wil je waarschijnlijk niet: je wilt een blijvende oplossing voor je probleem – toch?

Het Vierde Pad

Wij zien de psychische crisis – of dat nu een depressie, angst en paniek, een burnout of iets anders is waarin je nu zit, niet als een ziekte die door een pilletje genezen kan worden, maar als een lastige periode in je normaal-menselijke leven waarin je een ingrijpende verandering ofwel een transformatie doormaakt. Het gaat er in onze optiek niet om, om zo snel mogelijk van je tijdelijke probleem af te zijn, maar om er optimaal gebruik van te maken in je groeiproces als totale mens. Het is ook helemaal niet onze intentie om je ‘weer de oude’ te maken: we hopen van harte dat je ‘de nieuwe’ wordt! Niet terug een rups worden, maar doorgroeien naar een vlinder. Want een zielscrisis is een geweldige kans om in jezelf een heel nieuwe, totaal andere ‘Ik’ te ontdekken en te ontwikkelen. Wij starten de individuele therapie vanaf een theoretisch platform dat ‘dieptepsychologie’ heet. Daarbinnen zijn verschillende stromingen en wij varen op de stroom van psychiater Carl Gustav Jung, een van de pioniers en grondleggers van de psychologie. We hebben van daaruit een eigen helingsweg ontwikkeld die we ‘het Vierde Pad van Transformatie‘ hebben genoemd.

Vaste therapeuten

In de individuele begeleiding zul je steeds met de dezelfde therapeuten werken, die elk hun eigen kwaliteiten en specialiteiten hebben. Vanuit hun eigen perspectief kijken ze naar je proces en we kijken steeds naar wat je op het moment het meest nodig hebt, wat je verder gaat helpen vanuit waar je op dat moment bent. Soms is fysiek werk nodig, soms emotioneel of mentaal, soms sociaal of spiritueel. Er ís niet een bepaalde therapie ‘de beste’ of zelfs maar ‘voor iedereen goed, altijd’. Het gaat om de juiste interventie op de juiste tijd. Daar zijn wij goed in, want het Vierde Pad van Transformatie werkt als een landkaart voor de verdwaalde reiziger en geeft antwoord op de vraag: ‘Waar zit je en hoe nu verder?’. Uiteraard gaat de keuze voor het een of ander altijd in goed overleg – jij bent tenslotte expert in eigen leven…