fbpx

Iedere sneeuwvlok is anders, ieder mens heeft een unieke combinatie van persoonlijkheidskenmerken…

Hoe verder als de therapie is afgerond?

Het leven van ieder mens is een doorlopend groeiproces van de persoonlijkheid. Je persoonlijkheid kan blijven groeien tot en met de allerlaatste seconde van je leven. Dat levenslange proces van persoonlijke groei noemde Jung ‘individuatie’. Het is een natuurlijk proces, dat wordt aangestuurd door je bewustzijn in samenwerking met het onderbewuste deel van je psyche. Het doel is om je authentieke zelf, de essentie van wie je bent, tot expressie te brengen. Soms gaat er iets mis in dat proces, meestal omdat de omgeving of een onbewuste factor in je psyche de groei in de weg staat. Dan krijg je psychische problemen die je functioneren in het dagelijks leven ernstig verstoren.

Therapie versnelt je psychisch herstel
Je loopt dan vast in je werk of je relatie of je vindt juist nergens meer houvast. Je wordt overspoeld door emoties of je voelt bijna niks meer. Je kunt niet meer logisch denken. Al dit soort symptomen gaan normaal gesproken van nature vanzelf over, maar dat proces kost heel veel tijd. Therapie is dan een manier om het herstelproces flink te versnellen.

Resultaat van individuatie
Het resultaat van succesvolle individuatie is
– een levenslustig, authentiek, creatief en uniek mens
– een zinvol en gepassioneerd leven
– vrijheid gekoppeld aan verantwoordelijkheid
– liefdevol en hechte verbintenissen, maar daarbinnen onafhankelijk

Instrumenten om jezelf op koers te houden
Ná de therapie gaat je persoonlijke ontwikkeling natuurlijk gewoon verder. Vanzelf. Met ups en downs. Een ervaren jungiaans therapeut kan dan een waardevolle gids worden, die je helpt om het proces vlot te laten verlopen. Dan verandert ’therapie’ in ‘coaching’. We bieden je dan instrumenten waarmee je zoveel mogelijk jezelf op koers kunt houden en we kijken van de zijlijn mee naar je vorderingen op het kronkelig pad van persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei.

Mogelijke begeidingsvormen
– wekelijks/tweewekelijks/maandelijks een individueel gesprek
– incidenteel een gesprek
– een ‘jaartraining’: maandelijks of om de maand een groepsdag
– begeleiding ‘op afstand’: incidenteel telefonisch of per e-mail