fbpx

Een psychotische episode is een plotselinge afdaling in het schimmige rijk van je onbewuste…

Kore, 21 jaar

Psychotische klachten – derealisatie, angst/paniek, lichamelijke klachten, slapeloosheid, moeilijk concentreren en herinneren, extreme vermoeidheid.

Uitval
Ik heb 4 weken een antidepressivum geslikt, waar ik – bij nader inzien – heel slecht op reageerde. Het werkte helemaal niet – ik kreeg er juist klachten van! (zie hierboven). Ik  had er geen controle meer over en was totaal in paniek. Studeren en functioneren op sociaal vlak lukte niet meer. Ik had geen idee meer wat ik moest doen, bij de reguliere GGZ voelde ik me totaal niet begrepen. Zo ben ik uiteindelijk (gelukkig!) bij Het Vierde Pad terecht gekomen. Ik heb hier langere tijd drie keer per week het dagprogramma gevolgd, afbouwend naar twee keer tot één keer per week, met veel verschillende therapievormen.

De therapie
Vanaf moment één voelde ik dat het hier anders was dan bij de reguliere GGZ, waar ik eerder al in therapie ben geweest. En vanaf het eerste moment heb ik veel vertrouwen gevoeld in mij en mijn herstel vanuit Jelmer en Marieke. We kwamen we erg snel bij de kern van mijn probleem, waar andere therapeuten nooit zijn gekomen en waar de medicatie helemaal geen goed aan had gedaan.

De verschillende therapieën hebben een goede aanvulling op elkaar en zo ben je op allerlei vlakken bezig om aan jezelf te werken. De gesprekken met Jelmer hebben mij enorm veel inzicht gegeven. Wat ik heel fijn vond, is dat alles begrijpelijk werd uitgelegd, waardoor ik steeds beter snapte wat er aan de hand was met mij, om het zo ook een plek te geven. De creatieve therapie met Marieke heeft mij enorm verrast. Soms voelden emoties te heftig om over te praten, of kon ik er moeilijk woorden aan geven en dan was expressie een fijne opstart. Het verwerken van trauma’s beschouw ik achteraf als heel effectief en ook nodig om van bepaalde klachten en gedachtepatronen af te komen. Door het sporten kon ik even uit mijn denken gaan en voelde ik ook de kracht om door te zetten onder moeilijke omstandigheden.

Ook de groepstherapieën met andere cliënten heb ik als erg fijn ervaren. Door de leeftijdsfase waarin ik zat, met studerende en feestende vrienden, voelde ik me alleen. Tijdens de groepsgesprekken en het contact met lotgenoten merkte ik dat ik niet de enige was die door een zware tijd ging. 

Je word hier echt als individu en niet als ‘patiënt’ gezien. Er is heel veel mogelijk in deze praktijk en er wordt samen gekeken waar je behoefte aan hebt op dat moment. 

Toekomstbeeld
Het was een heftige tijd voor mij. De klachten,  de gesprekken, traumaverwerking. Maar ondanks dat was er tijdens de sessies ook ruimte voor luchtigheid en humor. Dat was voor mij belangrijk om het vol te houden.

Er is voor mij een wereld open gegaan sinds ik weer gevoelens kan herkennen en toelaten bij mezelf en vanuit kan leven. Het gevoel van geleefd worden en op de automatische piloot alles doen is veranderd in leven en beleven met alles wat er bij hoort. De mooie en minder mooie dingen. Door alles wat ik heb geleerd, voel ik me dichter bij mezelf dan ooit tevoren en ik ben er zeker van dat ik een mooie toekomst tegemoet ga. 

Ik had nergens liever terecht willen komen en ik zou het echt iedereen aanraden, die zich om wat voor reden dan ook psychisch niet goed voelt, naar Jelmer en Marieke te gaan!