fbpx

directeur en psycholoog Jelmer van Nimwegen MSc

‘Mens ben ik, niets menselijks acht ik mij vreemd’ is mijn credo. In wezen zijn we allemaal gelijk. We hebben allemaal aanleg voor  alle emoties, gedachten, gedragingen, verlangens, geloven en idealen die binnen het menselijk bereik liggen.  

Jelmer van Nimwegen MSc

Directeur van Psychologenpraktijk Het Vierde Pad
Oprichter-directeur van Stichting Antidepressivavrij Nederland (sinds 2002)
Mede-oprichter van het Nederlands Instituut voor Natuurlijk Psychisch Herstel (sinds 2018)
Docent ‘dieptepsychologische interventies’ op het Jungiaans Instituut, de enige postacademische (Master)opleiding voor jungiaans analytische dieptepsychologen in Nederland).

“Er gaat veel goed in de Nederlandse gezondheidszorg, maar er gaat ook wel heel veel heel erg fout. Ik ben al jaren bezorgd over de voorschrijdende pathologisering (alles wordt een ‘ziekte’) en medicalisering (alle symptomen moeten weg met een pilletje) van mensen in een psychische crisis. Van 2002 tot op de dag van vangdaag heb ik mensen geholpen om van antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen (de benzodiazepinen) en antipsychotica af te helpen. Ik heb daartoe de Stichting AntidepressivaVrij Nederland opgericht, die nu samenwerkt met onze nieuwe stichting: het Nederlands Instituut voor Natuurlijk Psychisch Herstel. 

6-jarige masteropleiding in de dieptepsychologie

Ik heb verschillende opleidingen en trainingen gevolgd, waaronder de 6-jarige masteropleiding tot jungiaans analytisch dieptepsycholoog. Dieptepsychologie is een van de belangrijke pijlers waarop onze  begeleiding rust. Dieptepsychologie graaft tegelijk heel diep naar de werkelijke oorzaken van een psychisch probleem, maar mikt ook hoog, op hoogste potentie in de persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling van een mens. Ik geef aankomende dieptepschychologen les in ‘interventies’ – dus in de techniek en het gevoel dat nodig is in een therapeutisch gesprek.

Harmonieuze ontwikkeling

Ik geloof dat de psyche van de mens tot veel meer in staat is dan waar we nu over kunnen beschikken. Persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei zijn bedoeld om die onbekende vermogens te ontdekken en bevrijden. Mijn coaching, training en therapie zijn daarop gericht.

Ik geloof dat in ieder mens Kracht, Liefde en Waarheid aanwezig zijn. Ik geloof in het Goede, het Schone en het Ware.

Ik geloof in een harmonieuze ontwikkeling van lichaam, ziel en geest, van gelijkwaardige aandacht voor de fysieke, emotionele, mentale, sociale én spirituele aspecten van je menszijn.  

Ik geloof dat je crisis een normaalmenselijke staat van zijn is, een lastige, maar noodzakelijke fase in een ondoorgrondelijk ontwikkelingsproces dat je doorloopt.

En ik geloof dat goede therapie dat groeiproces kanaliseert en versnelt, zodat je niet alleen maar ‘weer helemaal de Oude’ wordt, maar juist ‘de Nieuwe’. Een nieuwe versie van jezelf, maar dan dichter bij wie je in wezen bent. Onafhankelijk en vrij, maar toch deel van het collectief – de maatschappij, het geheel. Het Vierde Pad (het systeem én onze praktijk) zijn een gids op je pad naar vrijheid.”