fbpx
Jelmer van Nimwegen, MSc, psycholoog

Jelmer van Nimwegen, MSc, psycholoog & voorzitter van de Stichting Het Verdwenen Zelf

Jelmer van Nimwegen, MSc

Uit eigen ervaring weet ik dat een psychisch probleem een aanslag pleegt op je levensvreugde. Om mijzelf en mijn geluk terug te vinden, heb ik in mijn leven vele paden gelopen. Klassieke dieptepsychologische therapie bleek daarbij de beste weg. Die bracht mij geen tijdelijke opluchting, maar leverde juist een blijvende verlichting. 

Klassieke psychotherapie verspilt geen tijd, geld en energie aan de ‘behandeling’ van oppervlakkig symptomen, maar richt zich op de diepere oorzaken van je onbalans. Het graaft naar de wortels van je probleem. Daar houd ik van. Geen halve maatregelen: als je dan gaat aanpakken, doen het dan goed en grondig! Voor mij is de psyche (vroeger zeiden we ‘ziel’) een innerlijk gebied zonder grenzen, waar je een leven lang een avontuurlijke ontdekkingsreiziger kunt zijn. In mijn beleving is er niets spannender en nuttiger dan dat.

Heldere analyse en doeltreffende strategie
Ik help je graag met mijn analytische talent. In de evaluaties blijkt dat ik bijzonder snel tot de kern van het probleem kan komen. To te point dus. En door eigen ervaring en heel veel gesprekken weet ik meestal ook effectieve manieren om de emotioneel/mentale knoop te ontwarren. Of door te hakken – da’s soms wel zo handig en veel sneller. Waar Marieke zich richt op het fysieke, emotionele, de natuur en de kunst, ligt mijn aandacht vooral in het mentale, het filosofische en spirituele/zingevende. Waar oud zeer en verdrongen emoties de levenslust kunnen remmen of zelfs blokkeren, staat het ontbreken van een inspirerende visie en een gevoel van zinvol leven gelijk aan het ontbreken van een motor. Het resultaat is overigens gelijk: de beweging valt stil, je leven gaat ‘on hold’. Ik vind het altijd weer prachtig en ontroerend om te zien hoe in onze therapievorm de mensen hun ballast kunnen loslaten, hun kracht hervinden en weer helemaal tot leven kunnen komen! 

Verkort curriculum vitae
Directeur van Psychologenpraktijk ‘Het Vierde Pad’.
Voorzitter van de Stichting Het Verdwenen Zelf
Oprichter-directeur van Stichting AntidepressivaVrij Nederland (2002-2021).
Oprichter-directeur van het Nederlands Instituut voor Natuurlijk Psychisch Herstel(2021-heden).

Docent ‘dieptepsychologische interventies’ op het Jungiaans Instituut Nijmegen, de postacademische HBO-opleiding voor jungiaans analytische dieptepsychologen in Nederland.
Docent dieptepsychologie ‘Individuatie en Persoonlijkheid’ aan de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht.
Docent dieptepsychologie en psychotrauma door psychisch geweld aan de Sociale Academie Utrecht.
Schrijver van ‘De Alchemie van Coaching, Training & Therapie’ (->bestellen).