fbpx

De rituele uitrusting van de Moeilijke Druif: de druivenkrans (de dames), de rank met Rijke Vrucht (de heren), het Gouden Medaillon. Alle leden heten ‘Henk’ en dat is leesbaar op het voorhoofd. Alle Moeilijke Druiven vormen samen ‘De Grote Wijngaard’ – dus Henk (‘Met de Vlam in de Pijp’) Wijngaard. In het gelaat zijn wijnvegen aangebracht, waarmee de Moeilijke Druif ook een ‘wijnveeg-Henk’ is. Niet zichtbaar op deze foto is het spandoek of het bord met het credo ‘Wij zijn gelukkig altijd de Pinøt!’ In het openbaar draagt de Moeilijke druif altijd een ten minste halfvol glas rode Pinot Noir. Op tijd bijvullen dus! Let op elkaar, helpt elkander, het gaat om ons imago! Bij temperaturen boven 32 graden Celcius is ook witte Pinot Noir toegestaan.

1. Wat doet ‘sfeer’ met jou?
Veel. Je bent zeer sfeergevoelig – misschien wel hooggevoelig! Dat maakt dat je – net als de Pinot Noir – snel gekwetst bent. Je kunt letterlijk ziek worden als iemand in je omgeving emotioneel uit balans is! 

2. Hoe moet jij verzorgd worden?
Met liefdevolle aandacht. Als je niet voldoende positiviteit en ondersteunening krijgt, word je zuur of bitter…

3. Wat vind je van de zon? En van kou?
Je houdt van de zon, maar je kunt goed tegen de kou. Je houdt van lekker fris.

4. Waar kun jij gedijen? Overal?
Nee, zeker niet. Je bent toch geen ordinaire Chardonnay??? De omstandigheden moeten heel goed zijn wil jij gedijen. Maar áls de omgeving meezit, dan bereik je ook geweldige hoogten! Letterlijk, want je houdt van hoge plaatsten, waar de koude wind de groei van schimmels tegengaat…

5. Kun je aanschuiven bij elke maaltijd?
Absoluut. Je past bij vis en vlees en gevogelte! 

6. Krijgen mensen hoofdpijn van jou?
Nooit. Da’s het bijzondere van jou. Je bent gevoelig voor sfeer, maar je produceert zelf ook altijd de meest verfijnde atmosferen. Daarom zijn mensen graag in jouw gezelschap!

7. Maak de zin af: een avond met heel veel mij is…
Eén groot feest! En het mooiste is: de volgende dag geen spijt!!!

 

Maar wat heeft dat alles
met de Pinot Noir te maken?

Wijn van de Pinot Noir-druif is door vino-fielen zeer gewild, maar de wijnboeren zijn evenzeer bevreesd voor het uitzonderlijk gevoelige druivenras. De schil van de Pinot Noir is namelijk uiterst dun en bevat weinig tannines, waardoor de druif gevoeliger is voor bacteriën en schimmels dan haar lompe, dikhuidige soortgenoten, zoals de heel gemakkelijk te telen Chardonnay.

Deze ordinaire druif wordt ook wel ‘de slet onder de druiven’ genoemd, omdat ze ‘het op elke bodem doet’.  Ze voegt zich gemakkelijk naar de omgeving waar ze geplant staat. Daarom is ze zo populair in de wereld. De Pinot Noir daarentegen vraagt – nee: eíst! – juist extra aandacht en speciale zorg van de wijnboer! Prinses op de Erwt onder de druiven? Ja, misschien. Maar ze produceert dan ook een koninklijke wijn…

De beloning voor de zorgzame, ja: tedere wijnboer is namelijk: een hoofdpijnvrije wijn! Het zijn namelijk de schimmel- en bacteriedodende tannines die de ochtend na een wijnovergoten feest zorgen voor ‘haarpijn’ ofwel ‘een spijker in de kop’.

De Stipkes dronken kennelijk geen Pinot Noir, want al in 1976 zongen zij in de carnavalskraker “Unne spijker in munne kop”:

Luister hier naar ‘De Stipkes (1976): ‘Ik heb unnu spijker in munnu kop’

Ik heb unne spijker in munne kop, au-au
Daar zit unne kikker boven op, nou-nou
Maar dat vuul ik niet alleen Want dat het nou iedereen
Ik heb unne spijker in munne kop, au-au
Daar zit unne kikker boven op, nou-nou
Maar dat vuul ik niet alleen, maar dat vuul ik niet alleen
Want dat het nou iedereen

Wil je lid worden?

Dat kan.
Meld je aan via contact en schrijf in het tekstblok je bekentenis: ‘Ik ben een Moeilijke Druif!

Je krijgt dan:

 • korting op onze huiswijn ‘Altijd lekker de Pinøt’,
 • onze nieuwsbrief “De Moeilijke Druif”.
 • een Formele Initiatie in het Genootschap, bij ons in Beers.
 • gratis toegang tot Vinologische Evenmenten in Beers.
 • het voorrecht om in een volgend carnvalsfestijn of andere verkleedpartij samen met de andere wijnranken “De Grote Wijngaard van Het Genootschap van De Moeilijke Druif” te vormen!

 • Wij hebben voor slechts €58,50 het complete Rituele Tenue voor je!
  • twee grote druiventrossen (28 cm)
  • een wijnrank met kleine druiventrossen (90 cm)
  • de gouden ‘Moeilijke Druif’-medaillon
  • wijnveeg-schmink voor de wijnveeg-Henk
  • oogpotlood voor Henk-schrijven
  • karton + lat