fbpx

Met ‘narcist’ bedoelen wij niet iemand met een door een psychiater vastgestelde Narcistische PersoonlijkheidsStoornis (NPS), maar iemand die zeer egocentrisch/egoïstisch, openlijk of bedekt dominant, zeer ambitieus is, weinig inlevingsvermogen toont, zeer kritisch is, nauwelijks zelfinzicht heeft, snel beledigd is, liefst geen verantwoordelijkheid neemt en nooit sorry zegt. Kenmerkend gedrag: gaslighting, stiltebehandeling, liegen, discussies omkeren (en nog veel meer).

Ben jij van nature gericht op de wensen en behoeften van de ander – vaak zelfs meer dan op wat jij wilt en nodig hebt? Pas jij je gemakkelijk aan en raak jij je je authenticiteit en autonomie gemakkelijk kwijt in een relatie? Gaat de relatie vooral over wat de ander vindt en voelt en wil en nauwelijks over wat jij voelt en vindt en wilt?

Empaat
Dan ben je een empatisch mens ofwel ‘een empaat‘. Omdat tegengestelden elkaar aantrekken, heb je grote kans dat je in het gezin, in je werk en/of in je relatie te maken krijgt met iemand met veel narcistische persoonlijkheidskenmerken. Mer iemand die precies tegenovergesteld is, die juist permanent op zichzelf en zijn eigen belang is gericht – dus egocentrisch en zelfs egoïstisch is. Als zo iemand dan ook nog dominant, dwingend of manipulatief is en  heel weinig invoelend vermogen heeft, krijg je te maken met  ‘narcistische mishandeling’ ofwel ‘narcistisch misbruik’.

Onzeker en afhankelijk gemaakt
Dat is, zeker als het jaren duurt, traumatiserend. Het verwondt je ziel. Je zelfbeeld wordt systematisch gesloopt door openlijke kritiek en scheldwoorden, of door een subtiel maar genadeloos ‘spel’ van insinuaties en bedekte commentaren. Je krijgt steeds het gevoel dat je het verkeerd doet, dat je dom en onhandig bent, dat wat je doet nooit goed en nooit genoeg is. Je gaat handelen op een manier die eigenlijk niet bij je past, je verraad jezelf door je eigen normen en waarden te negeren. Je raakt steeds verder verwijderd van jezelf. Dat maakt onzeker en afhankelijk  – en dat is precies wat de narcistische persoon in je leven prettig vindt…

Vind je eigenheid
Wij helpen je bij het terugvinden van je eigenheid, je authentieke persoonlijkheid. Daardoor kun je weer spontaan handelen en je uiten zonder onnodig nadenken over de gevolgen. Je raakt je angsten en je spanningen kwijt, je durft weer te leven!

Communicatietrucjes
Als je verwikkeld bent in een rechtszaak of met allerlei instanties te maken hebt (zoals de Raad van de Kinderbescherming en Veilig Thuis), is de communicatie heel belangrijk. We helpen je de trucjes te doorzien en leren je hoe daar slim op te reageren. Het systeem valt nu eenmaal meestal voor de oppervlakkige charmes en de gladde praatjes van de mensen met veel narcistische persoonlijkheidskenmerken. Manipulatie is hun grootste ’talent’…