fbpx

Het leven kan somber, donker, uitzichtloos lijken…

Man, 42 jaar, marketingmanager; depressies, suïcidale gedachten, antidepressivum.

“Ik heet Henk, 42 jaar, ik ben marketingmanager bij een beursgenoteerd bedrijf en ik was sinds mijn 18de jaar regelmatig erg depressief. Tussen die perioden van diepe depressie door was ik nog steeds moe en mat, maar dan kon ik wel werken. Min of meer. Ik kreeg op mijn 25ste een antidepressivum, Seroxat, later werd dat Paroxetine.

Ik heb in de afgelopen 17 jaar 2 keer geprobeerd te stoppen, maar de eerste keer werd ik na een paar weken zo beroerd en somber en kreeg ik schokken in mijn hersenen en mijn hele lichaam. Mijn huisarts ried mij toen aan om weer op te bouwen. Ik had het ook wel te snel gedaan, achteraf gezien. In twee weken. De tweede poging deed ik in een maand, maar met hetzelfde resultaat. Schokken, misselijk, wazig zien en weer somber. Toen kreeg ik Venlafaxine.

Maar ik voelde me er niet fijn bij. Ik werd dikker en ik voelde me afgestompt. Toen vond ik de site van de Stichting AntidepressivaVrij Nederland. Met hulp van Jelmer heb ik heel rustig afgebouwd, uiteindelijk in 4,5 maanden. Bij de afbouw kwamen opnieuw die sombere buien, maar door de gesprekken kon ik daar mee overweg. Als het erg werd pauzeerden we even en ging het afbouwen even ‘on hold’. Het was fijn om begeleid te worden door iemand die het zelf had meegemaakt en nu al zoveel jaren ervaring heeft met mensen die willen afbouwen. Het was een geruststelling voor mij.

Ik mocht in de moeilijke weken ook altijd even appen of mailen, dan belde Jelmer mij terug. Ik heb dat uiteindelijk niet eens zo vaak gedaan, maar het was een hele geruststelling dat er iemand was waarop ik kon terugvallen bij nood.

De therapie is best bijzonder, ik had al eerder hulp gehad, maar dat was cognitieve therapie en dat werkte echt niet. Jelmer gaat echt de diepte in, naar oude gebeurtenissen en gevoelens die de oorzaak zijn van de depressie. Dat heeft me heel goed geholpen, ik voel me nu heel anders.

Later in de begeleiding kreeg ik expressieve therapie en actieve imaginatie van Marieke. Zij is traumatherapeute en ik wist niet eens dat ik getraumatiseerd was. Maar dat was echt wel het geval. Met haar hulp heb ik hele diepe stukken opgeruimd en dat heeft me het laatste zetje naar een energieker leven gegeven!

Ik raad iedereen die zonder antidepressiva van zijn depressie af wil aan om in ieder geval eens te gaan praten met Jelmer en Marieke. Het zijn hele vriendelijke, zachte en behulpzame mensen, met alle begrip voor je situatie. Ik ben zelf in elk geval heel blij met hun hulp – ik heb mijn leven terug!