fbpx

Op tijd stoppen, meteen werken aan herstel en blijvend beter terug voor de klas

Een leraar is extra gevoelig…

Wie burn out niet uit eigen ervaring kent, kan het nooit helemaal snappen. Als oud-leraar biologie en scheikunde weet psycholoog Jelmer van Nimwegen waar je in zit. En hoe je er beter uit kunt komen. Niet ‘weer de oude’, maar beter dan je wás!

Werken in het onderwijs vraagt een bijzonder karakter. Precies dat wat je zo geschikt maakt voor lesgeven aan jonge mensen, maakt je ook kwetsbaar voor uitputting – fysiek, emotioneel én mentaal. Daarom begeleiden we leraren altijd vanuit de principes van Het Vierde Pad: gelijktijdig werken aan alle drie de facetten. Maar altijd ‘op maat’, want wie zo is ‘opgebrand’ heeft beperkt energie. Toch is onderzocht en bewezen dat ‘op de bank zitten en uitrusten’ geen goede oplossing is.

Blijvend herstel
De combinatie van werken aan lichaam, ziel en geest levert niet alleen snellere resultaten op, maar ook veel betere. We doen niet aan symptoombestrijding, maar we gaan naar de wortel van het probleem. Daarmee is terugkeer blijvend. En dat is belangrijk, want wie na een eerste burn out te snel en nog niet helemaal beter terugkeert voor de klas en terugvalt, komt vaak meer dan een jaar niet terug op het lesrooster.

Op halve kracht voor de klas kán niet
Je staat voor de klas – of niét. Er is niet zoiets als ‘rustig aan beginnen’. Ja, natuurlijk: eerst maar eens een paar uurtjes proberen kan wel, maar als je voor de groep staat, dan moet je er 100% zijn. Je kunt niet op halve kracht werken en af en toe even een extra pauze inlassen. Je kunt ook niet – als het niet gaat – zomaar terug naar huis. Dat maakt reïntegratie in het onderwijs extra lastig.

Meteen beginnen
Wie burn out is, kan niks en wil niks. Toch is snel beginnen met een herstelprogramma cruciaal. Wie helemaal tot stilstand is gekomen, komt maar moeizaam weer op gang. Een keer per week 45 minuten praten heeft – zo blijkt steeds weer uit onderzoek – niet veel effect. Ook psycho-actieve medicatie biedt op de lange termijn geen blijvende oplossing. Een uitgebalanceerd, geïntegreerd en multidisciplinair pragramma zorgt voor een betere én snellere terugkeer…

 

Neem contact met ons op!