fbpx

Je littekens mogen worden gezien, als je hersteld bent worden ze je sterkste punten en je mooiste kwaliteiten

Automutilatie / zelfverwonding / ‘snijden’/zelfverminking

Je situatie

Je verwondt jezelf. Je begrijpt niet waarom, maar ‘snijden’ geeft opluchting. Natuurlijk wil je ermee stoppen. Dat kan. We zoeken de diepste oorzaak en dan lost het probleem ‘vanzelf’ op. Het heeft geen zin om alleen de symptomen te bestrijden, want dan komt het prbleem steeds weer terug. Het lijkt daarin op alle andere verslavingen. ‘Snijden’ of automutilatie gaat vrijwel nooit vanzelf over, meestal wordt het vanzelf erger…

Suïcidale gedachten

Zelfverwonding is niet meer (of minder) dan de expressie van een innerlijk probleem. Een deel van jou is ongelofelijk boos of gekwetst, maar dat mag om de een of andere reden niet naar buiten komen. Je zult waarschijnlijk ook regelmatig angstige gedachten hebben aan de dood. Aan hoe fijn het zou zijn om er niet meer te zijn. Niet alleen fijn voor jou, maar voor iedereen. Eindelijk rust. Tegelijk weet je ook dat je dat éigenlijk, in de diepte van je ziel, juist niet wilt. Maar soms ben je bang dat je het toch een keer zult doen, in een diep-sombere bui, of in vlaag van intense afkeer van jezelf en de wereld.

Onze oplossing

Therapie is erop gericht om de gekwetste delen zichtbaar te maken en andere manieren te vinden om je boosheid, angst of verdriet te uiten. Om je gedachten aan zelfmoord te stoppen. Dat doen we bij Psychologenpraktijk ‘Het Vierde Pad’ in eerste instantie tijdens de gesprekken, maar in ons meest effectieve begeleidingsprogramma ‘De Zoete Inval‘ gebeurt er ook heel veel in de gym en bij expressieve therapie.